چند سالی است که با فراگیرتر شدن شبکه اینترنت و رشد فزاینده وب سایت های کوچک و بزرگ، هر چند سال یکبار شاهد پیدا شدن سر و کله یک سیستم مدیریت محتوای ناشناخته و جدید هستیم. شاید از خودتان پرسیده باشید که چرا سیستم های مدیریت محتوا (Content Managing System) انقدر برای ما و خیلی از کاربرانی که سر و کار زیادی با طراحی وب سایت نداشته اند مهم هستند. پاسخ این سوال در نقش کلیدی و مهمی است که این سیستم ها مشغول ایفا کردن در زندگی ما هستند.
سیستم مدیریت محتوا پلتفرمی است که بتواند از پس راه اندازی و مدیریت یک وب سایت ساده یا پیچیده، بدون اینکه حتی لازم باشد یک خط کد نویسی بلد باشید بربیاید. از آنجایی که برای طراحی وب سایت ها می بایست زبان های HTML ، CSS و حداقل یکی از زبان های برنامه نویسی سمت سرور را بلد باشید، منطقی است که به سراغ سیستم یا نرم افزاری بروید که تمامی این کارها را از قبل انجام داده و با یک آموزش ساده، روش نگهداری از یک وب سایت را به شما آموزش دهد.
در حقیقت هدف از تولید سیستم های مدیریت محتوا، آسان سازی دشواری و چالش های حوزه طراحی وب سایت و در دسترس قرار دادن امکانات و قابلیت های مفید برای هدایت یک وب سایت یا طراحی سایت فروشگاهی می باشد. یک سیستم مدیریت محتوای مناسب می بایست رابط کاربری نسبتا ساده و بدور از هر گونه پیچیدگی داشته باشد. کاربرهای چنین سیستم هایی بدون نیاز به داشتن اطلاعاتی در مورد طراحی سایت داشته باشد، می بایست به آسانی روند مدیریت وب سایت خود را بدون مشکل پیش ببرند.
از طرف دیگر یک سیستم مدیریت محتوا حتما باید با شبکه های اجتماعی سازگار بوده و راه ارتباط میان محتواهای وب سایت و شبکه های اجتماعی را تسهیل کند. علاوه بر دو مورد اول، ویژگی مهم و الزامی یک سیستم مدیریت محتوای خوب این است که امکان بهینه سازی سئو داخلی را حتما باید داشته باشد.
به جرات می توان گفت که تا به حال بیش از 100 عنوان سیستم مدیریت محتوا ساخته و مورد استفاده قرار داده گرفته که احتمالا نام بیش از نیمی از آنها حتی به گوشتان نخورده است. شاید دلیل اصلی اینکه بسیاری از سیستم های مدیریت محتوا نتوانستند قلب کاربرها و مدیران وب سایت های را تصاحب کنند، این بود که توسعه دهندگان وب از آنها حمایت نکرده و فرآیند یادگیری و کارکردن با آنها را بیش از حد پیچیده دیده اند.
خودتان را جای یک برنامه نویس وب بگذارید، شما هم قطعا به دنبال توسعه و کد نویسی سیستم مدیریت محتوایی می گردید که فراگیری بیشتری داشته و پیش از شما، خیلی از همکارانتان هم از آن استفاده کرده و اطمینان دارند که تا چند سال دیگر نیز وضعیت مشابهی داشته و احتمال طول عمر مفید و بیشتری از سایر سیستم های مدیریت محتوا دارد.
هر چه باشد یک برنامه نویس خبره هم نمی تواند بیشتر از تعداد انگشتان دست بر روی سیستم های مدیریت محتوا متمرکز باشد، و اصطلاحا فوت کوزه گری را فقط در مورد تعداد انگشت شماری از این سیستم ها می داند.
بنابراین توسعه دهندگان وب نیز به سمت پر کاربرترین و منعطف ترین سیستم مدیریت متحوا می روند که سازنده آن فکر همه جای کار را کرده و یا لااقل مطمئن باشد که با نصب افزونه های جانبی، می توان کمبودهای موجود را به مقدار کافی پوشش داد. متخصصان شرکت طراحی سایت دارکوب با تکیه بر تجربه 19 ساله، سیستم مدیریت محتوای مناسب کار شما را در اختیارتان قرار داده و در حقیقت چالش طراحی سایت ارزان و طراحی سایت حرفه ای مد نظرتان را برای شما حل خواهند کرد.
لیست مطالب
اغلب مردم تصور می کنند که سیستم های مدیریت محتوا فقط از پس وب سایت هایی مثل وبلاگ ها بر آمده و نمی توان انتظار بیشتری از آنها داشت. البته احتمالا این باور در مورد تعداد زیادی از CMS هایی که پیشرفت چندانی نداشته و از سوی توسعه دهندگان مورد توجه قرار نگرفته اند صحیح است، اما تعداد محدودی از سیستم های مدیریت محتوا هستند که روز به روز قدرتمند تر شده و برای رسیدن به جایگاه برترین و پرطرفدارترین سیستم مدیریت محتوا، ویژگی های جالب تری را به صورت مداوم در اختیار کاربرانشان قرار می دهند. در اینجا با چند ویژگی که یک سیستم مدیریت محتوای خوب باید داشته باشد آشنا می شوید.
سیستم های مدیریت محتوا به گونه ای طراحی می شوند که ساخت صفحات و پست ها را به سادگی چند کلیک و یا کشیدن آیتم های صفحه سازی امکان پذیر کنند. ضمن سادگی و روش کار مشخص، مدیر وب سایت باید قادر باشد که تمامی محتواهای فعلی را تغییر داده و موارد تازه را در صورت نیاز به آنها اضافه و یا حذف کند.
یک سیستم مدیریت متحوای موفق می بایست از لحاظ فراوانی تعداد قالب ها یا همان پوسته هایی که مخصوص هر نوع از وب سایت طراحی شده اند، در وضعیت ایده آلی قرار داشته باشد. علاوه بر تنوع بالای پوسته ها، این سیستم می بایست امکان شخصی سازی و ایجاد تغییرات دلخواه را نیز در اختیار کاربرانی که اطلاعات بیشتری داشته و می خواند کدهای پوسته وب سایت را تغییر دهند قرار دهد.
معمولا سیستم های مدیریت محتوا از همان ابتدا و به صورت پیشفرض پاسخگوی تمامی نیازهای کاربران خود نیستند. در حقیقت این محال است که یک پوسته بتواند بدون نیاز به نصب افزونه های لازم، هم یک فروشگاه آنلاین باشد و هم یک سایت شرکتی بی عیب و نقص.
در اینجاست که افزونه ها به کمک سیستم های مدیریت محتوا آمده و کم وکاستی های آنها را برطرف می کنند. علاوه بر امکان نصف افزونه ها، یک سیستم مدیریت محتوای قابل اعتماد می بایست شرایط توسعه و دستکاری کردن کدها را برای برنامه نویسان فراهم کرده باشد.
با وجود اینکه سیستم های مدیریت محتوا به گونه ای طراحی شده اند که روند نصب و اجرای آنها با کم ترین میزان مشکل انجام پذیر باشد، اما باز هم این امکان وجود دارد که هنگام نصب و یا استفاده از این سیستم ها به مشکلات کوچک و بزرگ برخورد کنیم.
خوشبختانه تعداد زیادی از سیستم های مدیریت محتوا هستند که اکثر سوالات و مشکلات فنی آنها در انجمن ها و وب سایت های پرسش و پاسخ برطرف شده است. به عنوان مثال سیستم مدیریت محتوای وردپرس یکی از بهترین نمونه ها موفق در زمینه وجود چنین راهنمایی های کار راه انداز است.
همچنین هزینه استفاده از برخی از سیستم های مدیریت محتوا مثل وردپرس، کاملا رایگان بوده و لازم نیست که هزینه ای را به عنوان اشتراک ماهیانه پرداخت کنید. برخی هم فقط در صورت خرید افزونه های با کیفیت و پولی، نیازمند هزینه کردن هستند. توصیه می شود که پیش از انتخاب سیستم مدیریت محتوا برای کسب و کار خود، به هزینه هایی که احتمالا در آینده با آنها رو به رو می شوید خوب فکر کنید.
CMS ها می بایست به گونه ای طراحی شده باشند که امکان طبقه بندی یا همان دسته بندی محتوا یا محصولات یک فروشگاه را در اختیار کاربر قرار دهند. در اینصورت کاربر یا مشتری یک فروشگاه اینترنتی به راحتی می تواند محصول مورد نظر خود را از منوی دسته بندی فروشگاه انتخاب کرده و در زمان کوتاه تری به نتیجه مطلوب برسد.
در سال های گذشته مباحث مختلفی در خصوص ماهیت وردپرس و اینکه آیا این سیستم که بیشتر به هدف وبلاگ نویسی متولد شده، می تواند از پس راه اندازی فروشگاه های اینترنتی پیچیده بر بیاید؟
این تنش ها به مرور زمان و با گسترده تر شدن روند توسعه وردپرس کم رنگ شد و اکنون با یک پلتفرم وب سایت ساز حرفه ای طرف هستیم که امکان پشتیبانی از هزاران افزونه را دارد. حالا ساخت فروشگاه های اینترنتی بزرگ، راه اندازی شبکه های اجتماعی، تالارهای پرسش و پاسخ و یا وب سایت هایی که در زمینه تجارت الکترونیک فعال می باشند به سادگی چند کلیک با وردپرس قابل اجرا شدن هستند.
امروزه وردپرس سهم بزرگی از بازار وب سایت ها را به خودش اختصاص داده و اکثر رقبایش را کنار زده. بیش از 32 درصد از وب سایت های فعال در جهان توسط وردپرس ساخته و مدیریت می شوند.
Joomla یکی دیگر از سیستم های مدیریت محتوا پر کاربرد و پرطرفدار است که از انعطاف پذیری مناسبی برخوردار می باشد.
می توانید وب سایت های چند زبانه ای را به راحتی با جوملا راه اندازی کنید و سیستم ثبت نام و عضو گیری را در آن قرار دهید. جوملا نیز به مانند ورپرس از افزونه ها و و قالب های قابل نصب مختلفی پشتیبانی می کند، با این تفاوت که تعداد آنها در مقایسه با وردپرس به مراتب کم تر و محدودتر است. احتمالا بزرگ ترین ایرادی که می تواند از جوملا گرفت، کاربر پسند نبودن رابط کاربری و پنل مدیریت آن برای کاربران مبتدی است. علاوه بر این، فرآیند راه اندازی و طراحی یک سایت هر چند ساده و ابتدایی با جوملا، پیچیدگی های خاص خودش را دارد.
Drupal سیستم مدیریت محتوای محبوب دیگری است که تاکنون توسط وب سایت های خبری و دانشگاه بزرگ جهان مورد استفاده قرار گرفته است. انعطاف پذیری بالا و کاربرپسند بودن دروپال باعث شده تا به همراه انجمن پرسش و پاسخ نسبتا قوی و کلی پوسته و افزونه ، در این چند سال اخیر رشد قابل توجهی پیدا کند و انتخاب بسیاری از کاربران باشد.
با این وجود که اکثر شرکت ها و سازمان های بزرگ از دروپال استفاده می کنند، اما پیچیدگی روند راه اندازی و پنل مدیریتی آن باعث می شود که گزینه چندان مناسبی برای راه اندازی وب سایت های معمولی و کوچک نباشد. علاوه بر پیچیدگی بیشتر نسبت به وردپرس، کمبود قالب ها و افزونه های رایگان یکی دیگر از معضلات کار با دروپال می باشد.
Magento یکی از سیستم های متن باز محتوا گذاری می باشد که در زمینه تجارت الکترونیک پیشتاز است. انعطاف پذیری بالای این سیستم مدیریت محتوا به برنامه نویسان امکان می دهد که کدها را به دلخواه خود کاملا دستکاری کرده و ویژگی های تازه ای را به آن اضافه کنند. در حقیقت مجنتو یک فروشگاه ساز حرفه ای است و از سال 2008 نیز بیشتر به همین هدف تولید و راه اندازی شد.
در مورد ایرادات مجنتو می توان به کاربرپسند نبودن پنل مدیریت، کمبود نسخه های حرفه ای رایگان و همچنین عدم پشتیبانی از کاربرانی که از نسخه های رایگان استفاده می کنند اشاره کرد.
Blogger سیستم مدیریت محتوای نسبتا ساده و سبک تری است که به دست گوگل ساخته شده و بیشتر به هدف راه اندازی و انتشار وب سایت های وبلاگی طراحی گردیده است. بلاگر طوری طراحی شده که استفاده از آن برای کسانی که کم ترین میزان دانش از نگهداری وب سایت را دارند هم آسان باشد.
راه اندازی وب سایت با سیستم مدیریت محتوای بلاگر راحت بوده و از لحاظ قابلیت های سئو نیز از بهینه سازی خوبی برخوردار است، اما بلاگر از لحاظ انعطاف پذیری در مقابل سیستم های مدیریت محتوای دیگر همچون وردپرس حرفی برای گفتن ندارد. برای همین است که امکان راه اندازی وب سایت های پیچیده تر را نداشته و از همین رو توجه کاربران خیلی کم تری را به خودش دیده است.
دلایل بسیاری وجود دارند مبنی بر اینکه وردپرس به نسبت سایر پلتفرم هایی که با او رقیب هستند، همه فن حریف تر بوده و در بیشتر مواقع، پاسخگوی نیاز اکثر کاربرها خواهد بود.
قالب ها و افزونه های مختلفی برای وردپرس طراحی شده که ضمن ایجاد رابط کاربری جذاب، تمامی نیازهای کاربران را هم پاسخگو خواهند بود. بهبود رابط کاربری یکی از اصول بهبود تجربه کاربری بوده و باعث می شود که کاربران زمان بیشتری را در وب سایت شما سپری کنند. همین علت است که شرایط وب سایت های وردپرسی از لحاظ سئو بسیار بهتر از وب سایت های پلتفرم های دیگر است.
از آنجایی که ساخت لینک های تمیز و زیبا از جمله نکاتی است که از دید گوگل اهمیت بالایی دارد، بنابراین یک CMS خوب باید لینک سازی درست را هم بلد باشد. لینک سازی در وردپرس بسیار ساده بوده و برخلاف پلتفرم های دیگر که دست کاربر را در این موضوع بسته اند، وردپرس اجازه می دهد که به دلخواه هر طور خواستید لینک سازی کنید.
به کمک نصب افزونه یوست که توسط اکثر وب سایت های وردپرسی استفاده می شود، می توان تمامی نکات بهبود سئو صفحات وب سایت را رعایت و بهینه سازی کرد. Yoast از ویرایش عناوین متا گرفته تا امکان تعریف چند کلید واژه منحصر به فرد، افزونه ای است که به مانند یک دوست به شما کمک می کند تا تمامی بخش های وب سایت را مطابق با استانداردهای گوگل مرتب سازی کنید.
از نظر گوگل، استفاده از تصاویر با کیفیت و واضح در تمامی صفحات وب سایت الزامی است. اما الزام استفاده از تصاویر فقط به ایجاد زیبایی بصری محدود نشده و از لحاظ بهبود سئو هم می تواند به کسب رتبه بهتر در نتایج جستجوی گوگل کمک رسانی کند.
وردپرس این امکان را به شما می دهد که برای عکس ها، متن جازیگزین تعریف کنید. تعریف متن جایگزین به ربات های گوگل می فهماند که عکس ها برای چه استفاده شده و مربوط به چه موضوعی هستند.
سرعت بارگذاری وب سایت نه فقط برای کاربر بلکه برای بهبود رتبه وب سایت شما نیز مهم و تاثیر گذار است. برای همین وردپرس پلاگین های مختلفی را برای بهبود این ویژگی تاثیر گذار در نظر گرفته و می توانید کدهای HTML ، CSS ، جاوا اسکریپت، عکس ها و فایل های متنی مثل PDF را حتی بعد از بارگذاری شدن، فشرده سازی کنید تا در مدت زمان کوتاه تری در مرورگر کاربر بارگذاری شوند.
با توجه به افزایش مراجعه به وب سایت ها با استفاده از گوشی ها و تبلت های هوشمند، اکثر مدیران دیجیتال مارکتینگ در تلاش هستند تا وب سایت خود را از تمامی لحاظ ریسپانسیو طراحی کنند. گوگل نیز وب سایت شما را از لحاظ واکنش گرا بودن ارزیابی می کند و این نکته را در امتیاز دهی نهایی برای رتبه بندی صفحات جستجو به خوبی لحاظ خواهد کرد.
قالب های موبایل فرندلی بی شماری هستند که به شما در اخذ امتیاز بالا در این زمینه کمک خواهند کرد. شرکت طراحی وب سایت دارکوب طیف گسترده ای از قالب های سئو فرندلی و موبایل فرندلی را جهت خرید و راه اندازی وب سایت مورد نظر شما طراحی و آماده کرده است.
با توجه به نفوذ گسترده شبکه های اجتماعی در زندگی روزمره تمامی کاربران اینترنت، نباید فرصت معرفی و تبلیغات وب سایت در این فضا را از دست داد.
وردپرس در این زمینه احتمالا از سایر سیستم های مدیریت محتوا پیشتازتر بوده و فرآینده اتصال شبکه های اجتماعی به وب سایت و یا اشتراک گذاری مطالب را در کلیه شبکه های اجتماعی آسان سازی نموده است. با وردپرس می توانید خوراک یا فید شبکه های اجتماعی را به وب سایت خود اضافه کنید و یا حتی کمپین های شبکه اجتماعی را به صورت خودکار از روی وب سایت به جلو ببرید.
پلاگین های مختلفی در وردپرس وجود دارد که امکان ساخت نقشه های پیچیده ای از وب سایت شما را فراهم کرده اند. به کمک این نقشه ها می توان به ربات های گوگل فهماند که چه مطالب و صفحات مختلفی در وب سایت ما وجود دارد و می توانیم در زمان کوتاه تری، گوگل را از تغییرات مفیدی که ایجاد کرده ایم مطلع کنیم.
در این مقاله با اکثر نکات و همینطور برخی از سیستم های مدیریت محتوای پرکاربرد آشنا شدید. ما در شرکت طراحی وب سایت دارکوب معتقد هستیم که وردپرس بهترین و پرطرفدارترین سیستم مدیریت محتوا می باشد و این ادعا توسط بیش از 35 درصد وب سایت های فعال در جهان تایید شده. البته به نظر می رسد که وردپرس حالا حالاها قرار نیست جایگاه اول را به سیستم مدیریت محتوای دیگری بدهد.
هنگام کار با وردپرس محدودیتی را حس نخواهید کرد و هر مدل وب سایت از جمله فروشگاه اینترنتی، انجمن گفتگو، سایت آموزشی، سایت خبری و سایت شرکتی را می توان در زمان کوتاه و با بالاترین کیفیت ممکن توسط وردپرس آماده سازی کرد. با این حال گزینه های طراحی سایت با جوملا یا طراحی سایت با دروپال هم در دسترس بوده و با توجه به نیازها و سلیقه خود می توانید همین امروز وب سایت مورد نظرتان را استارت بزنید.