طراحی وب سایت روش های مختلفی دارد که یکی از متداول ترین آنها طراحی با استفاده از سیستم مدیریت محتوا می باشد . اغلب سایت های موجود به وسیله یک سیستم محتوا طراحی شده اند . CMS ها اکثرا به صورت آماده هستند اما برخی از افراد ترجیح می دهند سیستم مدیریت محتوا برای وب سایت شان به صورت سفارشی و شخصی طراحی شود . انتخاب CMS مناسب برای هر وب سایتی مورد اهمیت است . بسیاری از مدیران وب سایت ها بعد از مدت ها کار با سیستم مدیریتی وب سایت شان تصمیم به تغییر آن می گیرند لذا در انتخاب سیستم مناسب با موضوع و فعالیت وب سایت باید دقت لازم را کرد . زیرا تغییر CMS بعد از راه اندازی وب سایت گاهی امکان ناپذیر می باشد . در این مقاله سعی می کنیم انتخاب سیستم مدیریت محتوا مناسب برای طراحی وب سایت را شرح دهیم .
لیست مطالب
CMS : content management system یک برنامه نرم افزاری یا مجموعه ای از برنامه های مرتبط می باشد که برای ایجاد و مدیریت محتوای دیجیتال استفاده می شود . CMS ها معمولا برای مدیریت محتوای سازمانی ECM و مدیریت محتوای وب WCM استفاده می شوند .
یک ECM سازمانی ، همکاری در محل کار را با ادغام مدیریت اسناد ، مدیریت دارایی دیجیتالی ، قابلیت حفظ سوابق و فراهم کردن دسترسی کاربران مبتنی بر نقش به دارایی دیجیتال سازمان را فراهم می کند .
WCM مدیریت و درج محتوا برای وب سایت ها را میسر می کند . با استفاده از WCM قالب یا نمای یک وب سایت را می توان طراحی نمود . تغییر و توسعه محتوای وب با استفاده از سیستم مدیریت محتوا به راحتی امکان پذیر می باشد .
سیستم های مدیریت محتوا به هر طریقی هم استفاده شوند (WCM , ECM) دارای دو جز اصلی می باشند . برنامه مدیریت محتواCMA: content management application و برنامه تولید محتوا CDA: content delivery application
برنامه مدیریت محتوا CMA یک رابط کاربری گرافیکی است که به مدیر سایت این امکان را می دهد تا محتوای سایت را ایجاد ، اصلاح و حذف کند بدون آنکه نیاز باشد HTML را بداند . جزء CDA خدمات مدیریت و تحویل محتوا پس از ایجاد آن در CMA را پشتیبانی می کند .
سیستم های مدیریت محتوا که به صورت آماده وجود دارند اغلب دارای ویژگی های یکسانی می باشند . اما در برخی از ویژگی های مهم با یکدیگر متفاوت هستند .ویژگی CMS ها شامل نمایه سازی ، جستجو و بازیابی ، مدیریت ، انتشار در نظر گرفته می شوند . از ویژگی های مهم یک سیستم مدیریت خوب به موارد زیر می توان اشاره نمود :
تنوع CMS ها بالا می باشد از این رو انتخاب یک سیستم مدیریتی مناسب بسیار سخت است . اغلب CMS ها موجود هم تقریبا ویژگی های یکسانی دارند و فقط در چند مورد با یکدیگر متفاوت می باشند . از معروف ترین سیستم های مدیریت محتوا می توان به موارد زیر اشاره کرد :
اغلب CMS های گفته شده رایگان هستند اما برای استفاده از قابلیت های بیشتر باید افزونه های مربوطه را خریداری نمود . در انتخاب سیستم مدیریت محتوا لازم است در مورد قابلیت ها و مناسب بودن با نوع سایت تحقیق کرد . بسیاری از CMS ها برای طراحی وب سایت فروشگاهی مناسب نیستند ، نوع سایت خود را برای انتخاب سیستم مدیریت محتوای مناسب در نظر بگیرید ، بسیاری از افراد بدون تحقیق یک CMS برای طراحی وب سایت انتخاب می کنند اما بعد از مدتی کار با آن سیستم مدیریت محتوا از انتخاب خود پشیمان می شوند و تصمیم می گیرند آن را تغییر دهند . تغییر CMS گاهی اوقات امکان ناپذیر است و در برخی مواقع نیز امکان دارد بر سئو سایت تاثیر منفی بگذارد . در ادامه می توانید با مطالب گفته شده بهترین CMS مناسب با نوع وب سایتتان را انتخاب نمایید .
در گذشته برای ساخت وبلاگ از سیستم مدیریت محتوا وردپرس استفاده می شد اما امروزه درصد زیادی از وب سایت های موجود با استفاده از وردپرس طراحی شده اند . انجمن توسعه دهندگان وردپرس اطلاعات و آموزش های کاربردی را در اختیار طراحان گذاشته اند که با استفاده از آنها می توان یک وب سایت کاملا حرفه ای طراحی نمود . بسیاری از وب سایت ها که رتبه خوبی در الکسا دارند با استفاده از وردپرس طراحی شده اند . از ویژگی های عمده وردپرس به موارد زیر می توان اشاره نمود :
معایب :
از وردپرس برای طراحی وب سایت های ؛ آموزشی ، معرفی شرکت ها ، دانلود تصاویر ، وبلاگ ها و … می توان استفاده نمود .
از دیگر سیستم های مدیریتی معروف می توان جوملا را نام برد این CMS نیز مانند وردپرس درصد قابل توجهی از وب سایت ها موجود را شامل می شود . از جوملا برای طراحی هر نوع وب سایتی می توان استفاده نمود . از ویژگی های معروف این CMS به موارد زیر می توان اشاره نمود :
معایب :
اغلب فروشگاه های آنلاین بزرگ به صورت سفارشی طراحی می شوند اما برخی از آنها با استفاده از سیستم مدیریت محتوا مجنتو طراحی شده اند . قابلیت های موجود در مجنتو تمام نیاز های یک فروشگاه آنلاین را بر طرف می کند . همچنین مجنتو open source می باشد لذا به راحتی می توان آن را سفارش سازی نمود . مدیریت محصولات در مجنتو بسیار ساده می باشد همچنین از اغلب ارزهای بین المللی نیز پشتیبانی می کند .
همچنین مجنتو مورد علاقه موتور های جستجو می باشد . توسعه فروشگاه اینترنتی با استفاده از مجنتو به سادگی قابل انجام است .
یکی از سیستم های مدیریت محتوای قدرتمند که برای اغلب وب سایت های پر بازدید استفاده می شود ، دروپال می باشد . دروپال به خوبی قوانین سئو و بهینه سازی وب سایت را رعایت می کند . این cms نیز متن باز است و برای توسعه و سفارش سازی مناسب می باشد . علاوه بر وردپرس ، بسیاری از وب سایت هاییی که رتبه الکسای خوبی دارند با استفاده از دروپال طراحی و مدیریت می شوند .
دروپال دارای قالب های جذابی می باشد که می توان از وب سایت آن دانلود نمود همچنین این سیستم نیز مانند cms های دیگر پلاگین های فراوانی دارد .
این سیستم مدیریتی یکی از CMS های نسبتا جدید می باشد . در سال 2007 میلادی اولین نسخه پرستاشاپ منتشر شد . پرستاشاپ نیز قوانین سئو و بهینه سازی وب سایت را به درستی رعایت می کند . از پرستاشاپ برای طراحی وب سایت های فروشگاهی استفاده می شود . تقریبا با استفاده از پرستاشاپ می توان یک فروشگاه آنلاین با تمامی قابلیت ها را طراحی نمود . منابع آموزشی فارسی برای آموزش پرستاشاپ به فراوانی موجود است .
هیچ محدودیتی برای انتخاب CMS وجود ندارد اما در انتخاب آن باید تمامی جوانب را در نظر گرفت . قابلیت هایی که در نظر دارید در وب سایت وجود داشته باشد را در سیستم های مدیریتی جستجو نمایید . یک CMS مناسب باید محیط کاربری ساده ای داشته باشد تا بتوان به راحتی محتوا را مدیریت نمود . نکته قابل اهمیت دیگر امنیت سازی CMS می باشد که بسیار مهم است . پلاگین های مختلفی برای امنیت سازی وجود دارد اما یک سیستم مدیریت باید از پایه امنیت داشته باشد .
بهینه سازی وب سایت برای هر مدیری مهم است . بسیاری از قوانین سئو مربوط به طراحی و قالب وب سایت می باشد . سیستمی را برای طراحی وب سایت انتخاب نمایید که به قوانین سئو پایبند باشد و یا افزونه های لازم برای بهینه سازی وب سایت را داشته باشد .
البته بسیاری از طراحان حرفه ای به خوبی می دانند چه سیستم مدیریت محتوایی برای طراحی وب سایت ها مناسب است . پیشنهاد می کنیم قبل از انتخاب CMS با مشاوران شرکت طراحی سایت دارکوب گفتگو کنید .